Birçok insan tarafından kredi çekmek için bankalara gidiliyor ve bir takım sorunlarla karşılaşılıyor. En büyük sorunlardan bir tanesi teminat konusudur.
Teminat Nedir?
Teminat birbirleriyle aralarında borç alacak ilişkisi bulunan iki taraftan borçlu olanın alacaklı olana verdiği güvencedir. Zaten kelime anlamı da güvence demektir.
Banka Teminatı Ne demek?
Bankadan kredi çeken kişilerin borçlarını ödememe durumunda bankanın alacağını tahsile imkan veren güvencedir
Banka Teminat Çeşitleri Nelerdir?
Banka teminat çeşitleri ikiye ayrılmaktadır.
Şahsi Teminatlar
Şahsi teminatlarda kredi çeken kişi bankaya teminat olarak bir üçüncü kişiyi güvence olarak göstermektedir. Bu üçüncü kişi borçlu kişiye kefil olmuş olur. Borçlu kişi alacaklıya borcunu ödemediğinde kefil bu borçtan tüm mal varlığı ile sorumludur.
Maddi Teminatlar
Maddi teminatlarda borçlu kişi alacaklı bankaya kredisi karşılığında ekonomik bir değeri olan herhangi bir varlığını teminat olarak göstermiş olur. Borçlu kişi, borcunu ödemediği durumda, alacaklı olan banka borçlunun borcuna karşılık göstermiş olduğu teminatları nakde çevirme hakkına sahiptir.
Maddi Teminatlar Nelerdir?
Gayrimenkul Teminatı:
Gayrimenkul teminatları bankalar tarafından en çok istenilen teminat çeşitlerinden biridir. Borçlu kişi, çektiği kredi karşılığında bankaya kendisine veya 3. kişiye ait olan bir gayrimenkulü teminat olarak verebilir. Örneğin ev, arsa, tarla gibi gayrimenkuller bankaya teminat olarak verilebilir. Banka, borçlu kişi borcunu ödemediğinde bu gayrimenkulleri satarak kişinin borcunun tahsilatını sağlayabilir.
Menkul Teminatlar:
Menkul teminatlarda kişi bankaya çekmiş olduğu kredi karşılığında herhangi bir menkul değerini teminat olarak verebilir. Nakit para, alacağın temliki, plaka rehini gibi güvenceler bu teminat türüne örnektir. Banka; borçlu, borcunu ödemediği durumda menkul teminatlar sayesinde borcunu tahsil edebilir.
Bankalar Neden Teminat İster?
Bankalar verdikleri krediyi garanti altına almak için teminat isterler. Borçlu, borcunu ödemediği durumda banka, borçlunun verdiği teminatlara başvurur. Eğer şahıs kefaleti alındıysa banka borcunu kefilden tahsil eder ya da borçlu maddi bir teminat verdiyse, banka maddi teminatları nakde çevirerek borçludan borcunu tahsil etmiş olur.
Bankalar Neye Göre Teminat İster?
Bankaların teminat istemeleri tamamen borçlunun istediği kredi türüne, kredinin vadesine, kredinin tutarına ve en önemlisi kredinin riskine göre değişmektedir. Her kredi çeken kişiden teminat istenecek diye bir zorunluluk söz konusu değildir. Bir kişiye yüksek bir tutar kefilsiz veya ipoteksiz verilebilirken, kimine de düşük bir tutar da bile kefil veya ipotek istenebilmektedir.
Bu bazı kredi türlerinde kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Bazı kredi türlerinde ise belli başlı teminat vermek zorunludur. Örneğin bir kişi konut kredisi talebinde bulunsa, kredinin tutarına bakılmaksızın konut kredisi verilecek gayrimenkul borçlu kişiden ipotek olarak alınır. Kişi borcunu ödemediği durumda ise banka konutu satışa çıkararak kredisinin tahsilatını sağlar.
Bankaya Verilen Teminat Ne Zaman Sona Erer?
Borçlunun bankadan çektiği kredinin riski kalmayana dek teminat devam eder. Ancak kredi ödendikten sonra borçlunun talebiyle bankaya verilen teminat iptal edilebilir. Bu işlemin tek şartı kredinin ödenmiş olmasıdır.