En Sık Kullanılan İndikatörler

En sık kullanılan indikatörler arasında hareketli ortalama, göreceli güç endeksi, MACD, Fibonacci düzeltmesi ve bollinger bant gibi çeşitli indikatör tipleri bulunur. Bu indikatörlerin bir kısmı varlıkların trend yönlenin tahmin edilmesinde bir kısmi ise destek ve direnç seviyelerinin tahmin edilebilmesinde kullanılır. 

İndikatörler aynı zamanda grafikler üzerinden görüntülenebilen ve varlıkların fiyat dalgalanmalarına dair bilgi sunan teknik analiz elemanlarıdır. Her biri farklı konular hakkında bilgi sunan ve borsa yatırımcılarının geleceğe yönelik fiyat tahmini yapmalarında daha isabetli olabilmelerini sağlayan indikatörler hakkında detaylar içeriğinde devamında sunulmuştur.

Hareketli Ortalama

Borsada en sık kullanılan indikatörler arasında yer alır. Bu indikatör bir enstrümanın belirli zaman aralığındaki fiyat hareketlerinin ortalamasını sunar. Bu yol ile varlığın fiyat trendininne yönde olduğu anlaşılır. Hareketli ortalama indikatörü varlıkların fiyat hareketlerini ve trendi izlemek amacıyla kullanılır.

Bu indikatör sayesinde bir varlığın trendi genel piyasa gürültüsünden arınmış bir şekilde görüntülenebilir. Özellikle varlık fiyatlarındaki kısa vadeli dalgalanmalar trend yönünü belirlemekte zorluk teşkil ettiğinde hareketli ortalama indikatöründen yararlanılır. Varlığın belirli bir zaman aralığındaki tüm fiyatları değerlendirilerek alınan ortalama üzerinden trendhesaplanır.

Göreceli Güç Endeksi

Göreceli güç endeksi indikatörü hakkında detaylar şu yöndedir:

o RSI, Borsanın en sık kullanılan indikatörler listesinde ikinci sıradadır.

o RSI olarak kısaltılan indikatör fiyatların hızla dalgalandığı zamanlarda alım-satım şartlarını tanımlayabilmek için kullanılır.

o RSI indikatörünü hesaplamak için bir varlığın belirli tarih aralığındaki fiyat artış ve düşüşleri karşılaştırılır.

o RSI hesaplamalar ardından 0 ila 100 arasında bir değere denk gelir.

Eğer RSI, 70 sayısının üzerinde çıkarsa aşırı alımın olduğu anlaşılır. RSI 30 puanın altında bulunursa aşırı satış koşullarının devrede olduğu tespit edilir.

Hareketli Ortalama Yakınsama Iraksama

Kısaltması MACD olan bu indikatör, Gerald Appel tarafından geliştirilmiştir. MACD, hareketli ortalama indikatörü ile elde edilen sinyallerin kullanılmasıyla trendlerin belirlenmesini mümkün kılar. Hareketli ortalamanın farklarının alınmasıyla hesaplanan MACD indikatör özelliklerini alt başlıktan öğrenebilirsiniz.

MACD İndikatör

MACD indikatör özellikleri aşağıdaki şekildedir:

o Hareketli ortalama farklarının sinyal çizgisiyle grafik üzerinde gösterilmesi MACD indikatördür.

o MACD indikatör aynı zamanda trend yönünü gösterir.

o Teknik analiz araçlarıyla birlikte kullanıldığında fiyat hareketleri hakkında doğru yorumlar yapma imkanı sunar.

MACD hattı sinyal çizgisini yukarıdan kestiğinde yükseliş trendine giriş yapıldığı anlaşılmalıdır. Tam tersi durumda yani aşağıdan kesilen sinyal çizgisi görüntüsünde ise düşüş trendinin başladığı ifade edilir.

Fibonacci Düzeltmesi

Herhangi bir varlığın fiyat hareketlerindeki geri çekilme olasılığını görmek için Fibonacciindikatöründen yararlanılır. Teknik analizin sık kullanılan indikatörlerinden Fibonanni trendin sıçrayışı sırasında fiyat geri çekilmelerinin nereye kadar olabileceğini gösterir. Geri çekilmeler ise bir varlığın fiyat hareketleri üzerinde fibonacci oranının uygulanması ile hesaplanır. 

Bir yatırım aracı için trendin başladığı ve trendin bittiği iki nokta arasındaki fiyat geri çekilmeleri işaretlenir ve destek, direnç seviyeleri ortaya koyulur. Bu destek ve direnç seviyelerine uygulanan fibonacci oranları ile yeni destek ve direnç seviyeleri tahmini şekilde belirlenmeye çalışılır.

Bollinger Bantları

En sık kullanılan indikatörler arasındaki bollinger bantları, varlıkların volatilitesini ölçebilmek hedefiyle kullanılır. Varlığın fiyat hareketleri ile oluşan dalgalanmalar, hareketli ortalama etrafındaki bantı belirler ve bu grafik üzerinden görüntülenir. Orta, üst ve alt bant olarak görülen fiyat hareketleri bölümleri bollinger batlarıdır. 

Bu bantlarda yer alan fiyatlara bakıldığında, varlığın fiyatının hareketli ortalama fiyat tahminlerinden ne kadar yukarı veya aşağıya kadar değişebileceği görülür. En alt bollingerbantı varlığın hareketli ortalama içerisindeki standart fiyat sapma olasılıklarının daha aşağısında yer alır.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir