Çok kısa bir süre içerisinde tepe taklak olan ekonomi hemen akabinde açlık, siyasi kriz, yoksulluk ve pek çok psikolojik etkiyi de beraberinde getirmiştir. Bu nedenle küresel ekonomik krizlerin tarihçesi ve etkileri Dünya üzerinde çok büyük sorunlara yol açmıştır.
Finansal alanlar içerisinde yapılabilecek olan en ufak hata ekonomik krizlere neden olacağından ülkelerdeki refah seviyesinin de bir bakıma azalmasına neden oluyor. Sonuç olarak tüm bunlar birbiri ile bağlı etmenler olup, hemen her etmenin ortak bir şekilde etkilendiği ekonomik krizler sistemin çökmesi ile daha beter bir hale geliyor.
1878 Ekonomik Krizi
Birçok şirketin iflas bayrağı çekmesi ile adından söz ettiren 1878 Ekonomik Krizi, tarih içerisinde yaşanan küresel krizler içerisinde en büyüklerden ilki sayılabilir. Üretim fazlalığı ile birlikte Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşanan bu kriz yetkililer tarafından ”Uzun Depresyon” adı ile adlandırıldı.
Zararına pek çok satışın yapıldığı Amerika’da bu kriz döneminde en büyük sayılabilecek şirketler bile batma noktasına değin geldi. Fabrikaların akabinde ülkeye para akışı sağlayan bankaların bazıları da kapandı. Ortalama beş yıla yakın bir süre boyunca etkilerinin tüm dünya üzerinde hissedildiği 1878 Ekonomik Krizi işsizlik, tekelleşme ve finansal dengesizlikleri de beraberinde getirdi.
1929 Dünya Ekonomik Krizi
Büyük Buhran olarakta adlandırılan 1929 Dünya Ekonomik Krizi, 20. yüzyılın en önemli ve en büyük krizlerinden birisi olarak bilinir. 1929 yılının Ekim ayında başlayan ekonomik kriz 1930’lu yılların başına değin devam etti.
Amerika’da başlayan bu buhran sonrasında diğer Avrupa ülkelerine de yayılmaya başladı. İkinci Dünya Savaşı’nın başlamasının en temel nedenleri arasında sayılan 1929 Dünya Ekonomik Krizi, borsaları içerisine aldıktan sonra bankaları da etkilemeye başladı. Sonuç olarak milyonlarca kişi işsiz kaldı ve tarım-sanayi üretimi oldukça azaldı.
1973 Petrol Krizi
1973 Petrol Krizi, Petrol İhraç Eden Ülkeler Birliği adı verilen ”OAPEC”in Arap-İsrail savaşında ABD’nin İsrail ordusuna destek vermesi neticesinde uygulanan petrol ambargosu sonucunda meydana geldi.
OAPEC savaş sırasında İsrail’den yana olan ülkelere petrol ihraç etmeyeceğini duyurduktan hemen sonra başlayan kriz mali bir çıkmaza girdi. Türkiye’nin de fazlasıyla etkilendiği bu Petrol Krizi sonucunda Türkiye yıllar boyunca krizin olumsuz etkileri ile mücadele etmek zorunda kaldı.
1987 Kara Pazartesi Krizi
Küresel bir kriz olarak adlandırılan Kara Pazartesi Krizi, 1987 yılının Ekim ayında yaşandı. Dünya borsalarının kısa bir zaman içerisinde çok büyük oranda değer kaybetmesi ile birlikte tüm dünyada finansal bir kriz oluştu. Dünya ülkelerinin bu kriz sonucunda zararlarını kapatmaları tam tamına üç yıl sürdü. Kara Pazartesi bir gün içerisinde borsaların en çok değer yitirdiği gün olarak akıllara kazındı.
1997 Asya Krizi
Tayland borsasında 1997 yılında başlayan Asya Krizi ”Asya Kaplanları” olarakta bilinen pek çok Doğu Asya ülkesini etkiledi. İlk olarak bölgesel bir ekonomik kriz olsa da daha sonrasında bu kriz küresel bir etki gösterdi.
2001 Türkiye Ekonomik Krizi
Türkiye içerisinde yaşanan ekonomik krizler içerisinde en çok hafızalara kazınan krizlerden birisi olarak bilinen 2001 Türkiye Ekonomik Krizi, tamamen siyasal bir tartışma sonucunda alevlenen krizlerdendir.
Bu ekonomik kriz hiç beklenilmeyen bir anda ekonomik daralma ile birlikte daha içinden çıkılmaz bir hal aldı. Türk lirasının değeri yüzde 40 civarında düşüşe geçti ve yaşanan ekonomik kriz sonrası ekonomi yüzde 9,5 oranında küçülmeye gitti.
2008 Küresel Ekonomik Krizi
Tarih boyunca en çok ekonomik kriz içerisinde kendisini bulan ülkelerden birisi olan Amerika, son olarak 2008 yılında ekonomik kriz ile baş başa kaldı. Amerika’da yaşanan bu buhran kısa bir süre içerisinde etki alanını genişleterek tüm dünyaya yayıldı.