Altın, binlerce yıldır yatırım amacıyla en çok tercih edilen metal olarak bilinir. Kararlı yapıda olup doğada bozulmaması ve nadirliği; onu eşsiz kılmakta, dünya genelindeki değerini ve talebini arttırmaktadır. Ancak, altının bu kadar talep görmesi sahtekarların yatırımcıları dolandırmasına da açık bir fırsat veriyor.
Bazı dolandırıcılar altının ayarıyla oynuyor, bazıları ise dış görünüşü altına benzeyen metalleri alaşımlayarak piyasa değerinin çok altında satıyor. Bu piyasa değeri düşük olan altını alan vatandaşlar, daha sonrasında satış konusunda birçok sıkıntı yaşıyor ve zarar ediyor. Bu nedenle yatırımcılarının altın satın alırken güvenilir ortamlardan alış-veriş yapması, daha sonradan yaşanabilecek olası mağduriyetin oluşmasını önemli ölçüde engelleyebilir.
Güvenli Altın Yatırımı Nasıl Olur?
Altın, yatırımı doğru bir şekilde yapıldığında sahibine çok kâr sağlar. Altının güvenli olmayan ortamlarda ve gelişigüzel bir şekilde alınıp satılması, yatırımcısının zarar etmesine neden oluyor. Bu tür durumların yaşanmasını önlemek için güvenilir yerlerden alışveriş yapılması, işlemlerin yakından takip edilmesi, dünyadaki gelişmelerden haberdar olunması ve alış-veriş yapılacak olan altının iyi incelenmesi gerekir.
Güvenli altın kuyumculardan, sertifikalı altın sitelerinden veya bankalardan satın alınabilir ve yine aynı yerlerden satışı yapılabilir. Alışveriş tamamlandıktan sonra fişlerin yırtılıp yıpranmayacak bir yerde muhafaza edilmesi gerekir. Saklanan fişler, olası mağduriyet durumunda yatırımcının hakkını daha etkin bir biçimde aramasını sağlar.
Altın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Altın sahip olduğu global potansiyelinden dolayı, dolandırıcıların hedefi olmaktadır. Altın yatırımcılarının mağduriyet yaşamaması için bilmesi ve dikkat etmesi gereken faktörler vardır.
Altın alırken göz ardı edilmemesi gerekenler;
o Altın alınacak yerin güvenilir, lisanslı ve itibarlı olmasına dikkat edilmelidir. Yatırımcının alıcı ve satıcı yorumlarına göz gezdirmek, o yer hakkında fikir sahibi olunmasına katkı sağlamaktadır.
o Altın alım-satımı yapılan yerlerin TSE sertifikalı ve resmi kurum ya da kuruluşlardan lisanslı olmasına dikkat etmek gerekir.
o Altının ayarı ve karat değeri, alım-satım yapılırken kontrol edilmeli, işlemler aceleye getirilmemelidir. Altının boyut ve ağırlığı, gramaj ve ons cinsine dikkat edilmelidir.
o Alınan ve satılan altının faturası mutlaka alınmalı, işçilik ücreti hesaba katılarak kar durumu gözden geçirilmelidir.
o Düşük bütçeye sahip olup altın yatırımı yapmak isteyenler işçiliği az, gramajı ve ayarı düşük net damgalı altın almalıdır.
o Gerçek altınla sahte altın arasındaki farkı anlamak çok zor olduğu için alış-satış işlemlerinin titizlikle ve usulen yapılması tavsiye edilir. İşlemler sırasında fiş mutlaka saklanmalıdır.
o Hırsızlık olaylarının yaşanmasını önlemek adına, altın alındıktan sonra güvenli yerlerde muhafaza edilmeli veya bankalarda altın hesaplarında tutulması gerekir.
o Dolandırıcılık vakalarının yaşanmasından endişelenen yatırımcının gram ve cumhuriyet altınına yönelmesi tavsiye edilir.
o Alışveriş yapılacak olan altının üzerinde imalatçı bilgileri, barkodu ve damgasının bulunduğundan iyice emin olunmalıdır. Bu kısım kritiktir, çünkü altının sahte ya da asıl olduğu, güvenilirliği bu bilgilerden yola çıkarak tahmin edilebilir.
o Bazı kuyumcuların uluslararası olarak geçerli ISO sertifikası mevcuttur. Her kuyumcuda olmayabilir fakat bu sertifikaya sahip olan işletmelerde işlemlerin güvenilirliği kanıtlanmıştır. Bu sertifikaya sahip olmayan kuyumculardan da güvenli bir şekilde alışveriş yapılabildiği gibi işlem sürecini bu tür yerlerde daha dikkatli gözlemlemek gerekebilir.
Altın yatırımının güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesi, alıcısının dikkatine ve özverisine bağlıdır. Altın yatırımı çok ciddi bir konu olduğundan dolayı; işlemlerin usulüne göre yapılıp yapılmadığı, gerekli niteliklere sahip olup olmadığı yakından takip edilmeli ve herhangi bir şüpheli durumda işlem iptal edilmelidir.