Sigorta sözcüğü farklı uzmanlık alanlarında farklı anlamlar ifade edebilen bir sözcüktür. Ekonomide ise sigorta kişilerin yaşayabilecekleri bir takım sorunlara karşı önlem amaçlı olarak belli bir zaman dilimi için bu alanda hizmet veren kuruluşla yaptıkları sözleşmedir.
İki tarafın karşılıklı imzalaması ve ödemelerin yapılması ile devreye girer. Yapılan sigortanın kapsamına göre ilgili alanda maddi bir hasar yaşandığı zaman ilgili kuruluş sigorta poliçe tutarında belirtilen orana göre kişilerin ve/veya kurumların maddi kaybını telafi eder.
Ülkemiz ölçeğinde ele alındığında giderek genişleyen bir sigorta kapsamı olmakla birlikte sigorta türleri kendi içinde ikiye ayrılır. Bunlar içinde zorunlu olan trafik sigortası gibi araç sahipleri için sigorta türleri olduğu gibi bir de zorunlu olmayan ama kişilerin kendini daha iyi hissetmelerini sağlayan özel sigorta türleri vardır. Bunlar ile ilgili olarak da yazının ilerleyen kısımlarında ayrıntılı bilgiler vardır.
Kasko
Zorunlu trafik sigortası her araç sahibi için zorunlu olan bir sigorta türüdür. Lakin kasko için böyle bir durum söz konusu değildir. Kasko zorunlu olmayan ama trafik sigortasına göre kapsamı çok daha geniş olan özel bir sigorta türüdür.
Araç sahiplerine ek olarak bir güvence sağlar. Yangın, çalınma, üçüncü bireyler tarafından kasti olarak araca verilen zarar sonucu verilen kayıpları karşılamak için olan bir tür araç sigortasıdır. Limitleri kişiler aracın özelliklerine bağlı olarak kendileri belirler.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası
Bir diğer özel sigorta türü de tamamlayıcı olan sağlık sigortasıdır. Bu sigorta türü Sosyal Güvenlik Kurumunun anlaşmalı olduğu özel hastanelerden ek bir ücret ödemeden hizmet almayı sağlar. Burada bilinmesi gereken bazı hususlar vardır.
Bunların en başında sigorta limitine göre işlem yapılabilir. SGK ile hangi kapsamda anlaşma yaptıysa o kapsamda sağlık alanında ücretsiz tedavi olunabilir. Örneğin tam teşekküllü bir özel hastanede sadece göz ile ilgili anlaşma yapıldıysa diğer alanlarda kişiler gereksinim duysa bile ücret vermeden tedavi olamaz.
Konut Sigortası
Kişiler konut kredisi ile ev alırken zorunlu olarak kredi bitimine kadar konut kredisi yapılır ama süre bitince konut kredisi isteme bağlı olur. Kişiler evleri kendilerinin olsun ya da olmasın mutlaka konut sigortası yaptırılmalıdır. Konut sigortası yaptırmanın en büyük avantajı, yangın, hırsızlık, terör vb. beklenmeyen durumlara karşı kişilerin yaşadığı maddi kaybı karşılayan bir sigorta türü olmasıdır. Böylece kişilerin başka bir yere gittikleri zaman gözü arkada kalmaz.
Seyahat Sigortası
Özellikle bir nedenden ötürü sıkça gezenler için mutlaka yapılması gereken bir sigorta türüdür. Yapılan gezide kişilerin başlarına gelen kaza, hastalık eşya çalınması ve kaybolması gibi durumlarda kayıpları karşılanır.
Sigorta Yaptırırken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?
Sigorta yaptırır iken aşağıda yer alan hususlara mutlaka dikkat edilmesi gerekir:
o Sigorta yapılacak olan alanda uzman, güvenilir, işinin ehli olan sigorta firmalarından hizmet alınmalıdır.
o Alanında bilinen sigorta firmalarından sigorta yaptırılmalıdır
o Sigortayı düzenleyen kişilere eksiksiz, tam ve doğru bilgi verilmelidir
o Sigorta poliçesi mutlaka okunmalıdır
o Gereksinimlere uygun sigorta yaptırılmalıdır.
o Yaptırılacak sigorta için ücret konusunda fiyat araştırması yapılmalıdır.
o Yapılan sigortanın genel şartları incelenmelidir
o Tam olarak sigorta teminat kapsamı öğrenilmelidir
o Sigortanın türünün muafiyet mi yoksa müşterek mi olduğu öğrenilmelidir. Eğer kişiyeuygun değil ise hiç başlamadan değiştirilmelidir
o Mutlaka gecikme sorunu yaşamadan zamanında sigorta ödemesi tam olarak yapılmalıdır.
Kısaca sigorta yaptırırken dikkat edilmesi ve bilinmesi gereken hususlar bunlardır.