Sigorta İçin Gerekli Evraklar Nelerdir Nereden Alınır?

Bir iş yerine çalışmak için ilk giriş yaptığınız zaman sigorta işlemleri için gerekli resmi evrakları muhasebe veya insan kaynakları birimi sizden muhakkak isteyecektir. Bazı büyük ve kurumsal firmalar bu belgeleri kendi kendilerine çıkarabilirken bazıları çıktı ve dosya olarak sizden isteyebilirler.

Sizde sigorta girişi için gerekli evraklar nelerdir ve nasıl dosya hazırlamanız gerekir sorusuna 2021 yılının en güncel bilgileri ile bu yazımızda cevap bulabileceksiniz.

Bu resmi evrakları genelde hızlı ve doğru bir şekilde toparlamanız hem sizin için hem de şirketiniz için oldukça önemlidir. Bu sebepten dolayı evraklara en kolay nereden ulaşabileceğinizi anlattığımız yazımızda sigorta için lüzumlu evraklar nelerdir sorusuna yanıt bulabilirsiniz.

Sigorta İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

İşe girişinizde sigorta girişinizin yapılabilmesi için gerekli olan ve şirketin sizden isteyeceği resmi belgeler şunlardır;

• Sıhhat Belgesi – Sağlık Raporu

• İkametgah Adresi Belgesi

• Mezuniyet Diploması

• Adli Sicil Kaydı

• 6 Ay İçerisinde Çekilmiş ve istenilen Boyutlarda 2 Adet Fotoğraf

• Aile Bildirimi Formu

• İşe Başlanacak İş Yeri Tarafından Verilen ve Doldurulması Gereken Formlar

Bu resmi belgelerin hepsini tamamlamalı ve ayriyeten şirketin istediği özel ve resmi belgeler varsa bunları da ek olarak getirmelisiniz. Bazı özel iş kolları için çalışacağınız şirketlerin isteyebileceği bazı resmi belgeler olabilir ancak bu belgeler sigorta başlangıcı için gerekli olan resmi evraklar arasında değildir. Kişinin işyerinde sigorta girişinin yapılması için yukarıdaki evraklar yeterli olacaktır. 

Sigorta girişi için sağlık raporunu bağlı bulunduğunuz aile hekiminden alabilirsiniz. İş başvurusunda dahi artık istenilen bir resmi belge niteliği taşıyan sağlık raporu sigorta girişinin yapılması ve tescil edilmesi için de çok zaruri olan belgeler arasındadır. Kişinin genel sağlığını korumak amacıyla işyeri sosyal güvenlik birimi sağlık raporunu alarak işte çalışan kişinin ilerleyen zamanlarında işe bağlı bazı rahatsızlıklarını tespit etmek ve ya tedavi etme durumlarını saptamaya çalışır.

Sigorta İçin Oturulan Yere Ait İkametgah Belgesi Şart Mı?

İşyerine girişlerde ve sigorta başlangıcı ve tescili yapılırken ikametgah belgesini almak zorundasınız. İkametgah belgesi Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan ve barınan kişilerin yaşadığı yerin devlet kurumları tarafından tasdiklendiği ve belirlendiği resmi belgedir.

Resmi adresiniz olarak sınıflandırabileceğimiz bu resmi belgeyi alabilmek için iki farklı yöntemi kullanabilirsiniz İlçenizde ki nüfus müdürlüklerine giderek ikametgah belgesini alabilirsiniz. E-devlet uygulaması üzerinden de ikametgah belgesini barkodlu resmi belge olarak çıkarabilirsiniz. 

E- devlet uygulamasından ilgili resmi belgeyi alabilmek için bu adrese giriş yaparak ilgili boş alanları doldurup çıktı nüshasını da alabilirsiniz. Bu internet sayfasından ikametgah belgesi için çıkarmalar bir gün içerisinde sadece bir tane olacak şekilde resmi belge düzenlenebilir. 

İkametgah belgesini çıkarırken hangi kuruma ibraz edilecekse kuruma ibraz seçeneğini işaretlemeniz sigorta girişi için doğru olacaktır. Böylelikle ikametgah belgesinin çıktısını alarak dosyalayabilirsiniz. Eski tarihlerde ikametgah belgesi mahalle muhtarlıklarından da temin edilirdi fakat yapılan son yasal mevzuat düzenlemesiyle birlikte artık mahalle muhtarlıklarının ikamet belgesi verme yetkisi bulunmamaktadır.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir